Scroll Top
Ericssonstraat 2 5121 ML, Rijen Netherland

Hollanda Türk İş Dünyası ve Finans Sektörü Buluşması

Hollanda Türk İş Dünyası ve Finans Sektörü Buluşması

Amsterdam’da düzenlenen etkinlikte, aralarında Türkiye’den gelen birçok firma ve finans kuruluşunun da bulunduğu 100 kuruluş temsilcisi buluştu. Etkinlik, Türkiye Cumhuriyeti Lahey Büyükelçiliği ve Lahey Hazine ve Maliye Müşavirliği tarafından, Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği (TÖDEB) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) işbirliği ve BankPozitif’in katkılarıyla gerçekleştirildi. Türkiye’den yaklaşık 40 banka ve finansal teknoloji (fintek) firmasının katıldığı etkinlik, Hollanda’daki Money 20/20 Europe Fintek Fuarı ile eş zamanlı olarak düzenlendi.

Amsterdam InterContinental Hotel’de gerçekleşen buluşmada, Türk fintek firmalarının üst düzey yöneticileri, Hollanda’da faaliyet gösteren Türk iş insanları ve Türk bankalarının yöneticileri yer aldı.

Hollanda Türk İş Dünyası ve Finans Sektörü Buluşması

Hollanda-Türkiye Ekonomik ve Ticari İlişkileri Güçleniyor.

Türkiye’nin Lahey Büyükelçisi Selçuk Ünal, yaptığı konuşmada Hollanda’daki Türk toplumunun Hollanda ekonomisinin ayrılmaz bir parçası olduğunu belirtti. Ünal, Hollanda-Türk toplumunun yaklaşık 25 bin üyesinin kendi işini yönettiğini ve bu sayede Hollanda ekonomisine önemli katkılar sağladığını vurguladı. Ayrıca, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2023 yılında 12,2 milyar dolara ulaştığını belirterek, önceliklerinin Hollanda-Türkiye ekonomik ve ticari ilişkilerini geliştirmek olduğunu ifade etti. Ünal, Türkiye’de faaliyet gösteren Hollandalı şirket sayısının 3 bin 49, Hollanda’da faaliyet gösteren Türk firmalarının sayısının ise 200 civarında olduğunu açıkladı.

Finans Sektörü Ticari İlişkilerde Köprü Görevi Görüyor

Büyükelçi Ünal, finans sektörünün yatırım ve ticari ilişkilerde önemli bir köprü vazifesi gördüğünü belirtti. Hollanda’da merkezi bulunan 5 Türk sermayeli banka ve İş Bankası Almanya’nın Amsterdam şubesiyle birlikte, Türk bankacılık sektörünün Hollanda bankacılık sisteminde önemli bir varlığa sahip olduğunu söyledi. Ünal, Hollanda’nın 850’den fazla fintek şirketiyle AB’nin en büyük ikinci fintek endüstrisi konumunda olduğunu ve ülkenin dijital altyapısı, iyi eğitimli ve çok dilli yetenek havuzuyla fintekler için cazip bir adres olduğunu ifade etti. Hollandalı finteklerin, mevcut veya yeni pazarlara ve yeni yatırımlara erişim fırsatlarını önemsediğini belirten Ünal, Türk ve Hollandalı fintekler arasında işbirliklerinin önemine değindi.

Ünal, Türkiye’den gelen finans kurumlarının temsilcilerini Hollanda Türk toplumundan iş insanları ve bankacılarla buluşturarak olası işbirliklerine zemin hazırlamayı amaçladıklarını belirtti ve organizasyonun gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Türk Fintek Firmalarının Yükselişi

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan, Türk fintek firmalarının Money20/20 gibi büyük organizasyonlara yoğun katılım sağlamasını gururla takip ettiğini belirtti. İstanbul Finans Merkezi projesiyle Türkiye’yi fintek üssü yapma hedefinde olduklarını vurgulayan Aşan, fintekleri regülasyon ve operasyonel konularda desteklediklerini ifade etti.

TÖDEB Başkanı Ufuk Bilgetekin ise konuşmasında, Hollandalı Türk iş insanları ve KOBİ’lerin bankacılık ve ödeme hizmetleriyle ilgili sorunlarına Türk fintek sektöründe çözümler bulunabileceğini belirtti. Bilgetekin, fintek sektörünün hızlı büyüdüğünü ve 82 fintek şirketinin 20 milyona yakın kullanıcıya ulaştığını söyledi. Ayrıca, Türk fintek firmalarının küresel ve bölgesel işbirlikleriyle dünya çapında rekabete girebilecek bir yapıya ulaşmayı hedeflediklerini ekledi.

Yenilikçi İş Modelleri ve Yeni İşbirlikleri

Toplantıda Türk finteklerinin yenilikçi iş modelleri üzerinde durulurken, Hollanda’daki Türk iş insanlarının ve yatırım yapmak isteyen firmaların bankacılık hizmetlerinde karşılaştıkları zorluklar ele alındı. Mikro, küçük ve orta ölçekli şirketlerden büyük firmalara kadar çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren Hollandalı Türk iş insanlarının deneyimleri dinlenildi. Ayrıca, Türk firmalarının Hollanda’da fintek sektöründeki ihtiyaçlarını öğrenmesi ve yeni işbirlikleri oluşturması için fırsatlar sunuldu.



Hollanda Türk İş Dünyası ve Finans Sektörü Buluşması

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın